هر انسان در مواجه با پدیدهها و موقعیتها مختلف اجتماعی، فرهنگی، هنری و… با جهانی منحصر به فرد – که برگرفته از مجموعهی دریافتها و معانی با محیط پیرامون خود ارتباط برقرار کرده و آن را تقسیر می کند. رویاروی با واژههایی چون سنت و مدرنیته طی دورانی که به دنبال آموختن و فهم هنر بودهام از یکسو؛ و فعالیت در حوزهفرش به واسطه تحصیل در این رشته و آشنایی با دنیای سرشار شگفتی آن، این دغدغه را در من به وجود آورده بود که چگونه میتوان به جای ایده گرفتن و دریافت مستقیم از محیط پیرامون صرفا در طراحی و تولید فرش، از جنبه های مختلف آن، ایدههای متفاوتی گرفت و داستان فرش ایرانی در جایگاه و کارکدهایی متفاوت از خود آن، روایت کرد. هرچند که فرش نیز به دلیل تنوع بسیار طرح و نفش همراه یکی از هنرها و عناصر اصلی و قابل انطباق با هر رویکردی، در چیدمان فضای خانه محسوب می شود. از دیگر سو استفاده از فلز به عنوان یک عنصر کاربردی، علاوه بر سابقه طولانی آن در هنر این مرزوبوم، به دلیل ویژگیها، درخشش ذاتی آن و انطباق با چیدمان مدرن خانههای امروز، نقش پررنگ تری در این سبک زندگی به خود گرفته و به خصوص در طراحی فضای داخلی بسیار بیشتر به چشم می خورد. در روزگانری که شیوهی “بودن” انسانها دچار تحول و تغییر شده و فضایی سرد و بیروح به بهانه حضور و زندگی در دنیای مدرن، به چیدمان و فضای خانههای ما رخته کرده، “زیوا” سعی دارد تا با تمرین یادگیری و بهرهگیری از آموختهها، روح لطیف و اصیل فرش ایرانی را در کالبد سخت و بیجان فلزات بدمد و در عین جسارت، اصالت و بداعت را نیز با آن همراه ساخته و زوایای جدیدی از حضور فرش در چیدمان فضا را نمایان سازد.
سارا هوشیار آقاجانیان – تابستان ۱۴۰۰
یکی از موضوعاتی که در فرآیند تولید آثار برای ما اهمیت دارد، استفاده از فرش هایی است که با توجه به شرایط آن ها، قابلیت مرمت و استفاده مجدد آن ها امکان پذیر نیست. این فرش ها علی رغم زیبایی بسیار، اغلب دارای آسیب هایی هستند که مرمت و بازسازی آن ها نیازمند صرف هزینه زیادی بوده و بازگرداندن آن ها به چرخه مصرف به صرفه نیست. "البته برخی از فرش ها که بنا به دلایل مختلف دارای ارزش های فرهنگی و تاریخی هستند از این قاعده مستثنی اند."
از مهمترین آسیب های وارده به قالی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پارگی:
بسیاری از قالی ها بنا به دلایل مختلفی نظیر نگهداشت نامناسب، دچار پارگی در بعضی قسمت ها می شوند و در بسیاری از موارد، مرمت آن ها دارای صرفه ی اقتصادی نبوده و از چرخه ی مصرف خارج می شوند.
بیدزدگی:
بیدها حشرات ریزی هستند که از پروتئین موجود در الیاف پشمی قالی ها تغذیه می کنند و می توانند به سرعت آن ها را نابود کنند. در صورت نگهداری نامناسب، قالی دچار بیدزدگی می شود و اگر حجم این آسیب ها زیاد باشد، ممکن است مرمت قالی به صرفه نباشد و از چرخه مصرف خارج شود.
ساییدگی :
ساییدگی در قالی به دلایل مختلفی نظیر استفاده ی ناصحیح و یا طولانی مدت از آن به وجود می آید. هرچند که این مورد در سبک زندگی مدرن بعضا مورد استقبال قرار گرفته و حتی قالی هایی با این سبک و سیاق تولید و به بازار عرضه می شوند، اما نمی توان منکر آن شد که ساییدگی یکی از آسیب های جدی در قالی ها می باشد و در نمونه هایی با میزان ساییدگی زیاد، امکان شستشو و همچنین استفاده از فرش به صورت طولانی مدت وجود ندارد.
پوسیدگی:
برخی قالی ها از نظر ظاهری سالم هستند و شاید در نگاه اول بریدن و جدا کردن بعضی از قسمت های آن ها بیرحمانه باشد، اما با بررسی بیشتر متوجه خواهید شد که قالی دارای پوسیدگی است. این موضوع باعث سست شدن چله و اصطلاحا پوک شدن قالی می شود. در نتیجه ممکن است با اولین شستشو و یا مدت زمان کوتاهی مورد استفاده قرار گرفتن، دچار پارگی یا مشکلات دیگر شوند.بعضی از افراد این دسته از قالی ها را برای مدت کوتاهی استفاده کرده و بعد از کثیف شدن آن ها را دور می اندازند و برخی دیگر نیز از آن ها در محصولات کاربردی دیگر استفاده می کنند.
زیوا در تلاش است تا از تمامی ظرفیت های قالی ایرانی، چه در طراحی آثار و چه در متریال مورد استفاده، بهره ببرد و از این طریق به حفظ و احیای این هنر اصیل و ارزشمند کمک نماید.